Colníci pri Vyšnom Komárniku zadržali vyše 88 tisíc kartónov pašovaných cigariet

14.12.2004 Celý región

Vyše 88 tisíc kartónov pašovaných cigariet značiek Super Kings a Suovereign Classic zadržali v sobotu 11. decembra okolo 17. h colníci pri Vyšnom Komárniku v...
Vyše 88 tisíc kartónov pašovaných cigariet značiek Super Kings a Suovereign Classic zadržali v sobotu 11. decembra okolo 17. h colníci pri Vyšnom Komárniku v okrese Svidník pri hranici s Poľskom. Prevážali ich dva poľské kamióny.

Podľa vyjadrenia hovorkyne Colného riaditeľstva SR Silvie Balázsikovej na tlačovej konferencii v Prešove 12. decembra únik na cle a daniach predstavuje sumu viac ako 46 miliónov 300 tisíc korún. Hodnota zaistených cigariet na čiernom trhu je asi 35 miliónov korún.
\"Pokiaľ by sme mali hodnotiť tento záchyt, tak samozrejme patrí medzi najväčšie v histórii slovenskej colnej správy, \" konštatovala Balázsiková. Doposiaľ najväčší úlovok sa colníkom podaril v marci tohto roku, vtedy zadržali 43 tisíc kartónov cigariet rovnakej značky. \"Ide o jednoznačne najväčší úspech colnej správy, \" dodala.
Zhabaný kontraband je v Bardejove, kamióny sú odstavené a colníci ich ďalej prehľadávajú. Podľa sprievodných dokladov mali vozidlá zn. Scania viesť z Grécka do Poľska ovocie kivi. Colníci pri náhodnej kontrole prvého z áut zistili, že pod paletami s ovocím sú uložené cigarety. Vodič Poliak Jan H. potom udal, že podobný náklad smeruje k hranici ešte v jednom vozidle, ktoré riadil Jan S. Kamióny mali mať chladiarenské zariadenie, ale v jednom nefungovalo a v druhom bolo úplne vymontované, preto sa Balázsiková domnieva, že vodiči vedeli o tom, čo vezú.
Potvrdila to aj následná informácia od krajskej policajnej hovorkyne v Prešove Magdalény Fečovej. Bardejovský policajný vyšetrovateľ vzniesol obom mužom vo veku 33 a 42 rokov obvinenie pre trestné činy porušovania predpisov o obehu tovaru v styku s cudzinou a predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru spáchané formou spolupáchateľstva. Zadržal ich, umiestnil do cely policajného zaistenia a spracoval návrh na ich vzatie do väzby.
Policajti zistili, že obvinení od 5. do 8. decembra prevzali v meste Veria v Grécku od neznámej osoby istej gréckej firmy 17 miliónov 617 600 kusov cigariet a osem paliet ovocia kivi a všetko naložili do dvoch kamiónov. Obaja vedeli, že cigarety neboli opatrené kontrolnými známkami a tento tovar podľa listinných dokladov mali previesť do Poľska neznámej osobe. Táto im však neskôr oznámila, že miesto vykládky bude na Slovensku. Na jeho územie vstúpili 10. a 11. decembra z Ukrajiny cez hraničný prechod Vyšné Nemecké. Keďže nemohli sa skontaktovať s neznámou osobou na Slovensku a nevedeli, kde majú tovar vyložiť, tak sa rozhodli ho previezť do Poľska. To sa im však zásahom colníkov nepodarilo.
(jj)
 

Vyberte región